Poporodní přání

Zpětně když se podívám na své šestinedělí, tak musím přiznat, že poporodní přání bylo přesně to, co mi chybělo. Tak jsem se připravovala na porod, aby byl co nejpřirozenější a poklidný, že jsem počítala s tím, že budu patřit k těm ženám, které se jdou hned po porodu projít a vařit. Porodem to pro mě prostě končilo. A on to byl přitom začátek..


Poporodní přání

Zvědomnit si šestinedělí

Porodní přání asi všechny známe nebo jsme o něm minimálně slyšely. Ale poporodní přání? Já o něm slyšela teprve nedávno. Přitom je stejně důležité, ne-li důležitější, protože šestinedělí je často opomíjené.

Sama jsem počítala s tím, že budu co nejvíce s miminkem, starat se o něj, domácnost si rozdělíme s manželem, který si vzal z práce dva týdny volna. Vůbec jsem nepočítala s poraněním a anémií, která mi nedovolila zajít si málem ani na záchod, bylo to pro mě, jako bych měla uběhnout maraton. Bylo to hodně náročné období, které jsem psychicky hodně těžce nesla, a náš vztah s mužem je jím poznamenaný dodnes.

Sednout si nad tvorbu poporodního přání má své opodstatnění – skutečně se zastavíte a donutíte se přemýšlet nad tím, co byste chtěla zažívat po porodu. A vymyslíte možnosti, aby to tak skutečně mohlo být – pokud byste si první dva týdny chtěla užívat v posteli jen s miminkem, bude třeba zapojit někoho z vašeho okolí – muže, kamarádky, někoho z rodiny..

Sepište si, co vlastně děláte

Spousta věcí je pro vás samozřejmých – sklízení nádobí ze stolu, večerní zametání, utření drobků na stole..Pár dní si zapisujte všechno, co děláte, včetně všech maličkostí, a pak si nad to sedněte a vymyslete, na koho co můžete delegovat. Není nic horšího, než se nutit odpočívat. zatímco vás sžírá napětí a nutkání jít uklízet.

Pokud máte starší děti, které odvážíte do školky či školy, je dobré sepsat informace o třídě, jméno paní učitelky, časy příchodů a odchodů..Ušetříte tím muži či někomu dalšímu zmatené pobíhání po budově.

Stejně tak je dobré zapojeným osobám, ideálně dopředu, ukázat prostředí, ve kterém se budou pohybovat. Pokud vám bude kamarádka vařit, seznamte ji včas s vaší kuchyní, zabráníte tím neustálým dotazům, kde najde jaké nádobí. Pokud má vaše maminka chodit se staršími dětmi na hřiště, ukažte jí, kam může chodit.

Čajová konvička pro čas na sebe

Myslete na sebe

Porod je pro organismus obrovská zátěž, a přestože se hned po porodu můžete cítit dobře, dejte přednost odpočinku. Skutečně budete raději vzpomínat na to, jak jste o šestinedělí vařila a uklízela, než že jste se mohla v klidu seznamovat s miminkem? Nehledě na to, že vaše tělo vám to mnohonásobně vrátí.

Nezapomeňte do svého plánu zahrnout i relaxaci, bylinné koupele či masáž bylinnými koulemi, masáž a podvazování bříška..Ideálně si vše přichystejte už během těhotenství, nechejte si jednu poličku, krabici či zásuvku, kam si přichystáte vše, co budete během šestinedělí využívat – šátek na podvazování, pytlíčky s bylinkami, oblíbený čaj..Třeba i svíčku, která vám bude připomínat, že do sebe máte dostávat teplo, nebo třeba přívěsek na krk, který si jako znovuzrozená žena-matka, a je jedno pokolikáté, nasadíte..Výběr je jen na vás.

Jste v izolaci?

Některé z nás si můžou nechat zdát o tom, že jsou obklopené spoustou důvěrných kamarádek či že jejich maminky radostně stráví dva týdny u nich doma. Mít muže po ruce je obrovskou výhodou a oporou, ale nezapomínejte na to, že i on se musí sám vyrovnávat se stejnou životní změnou jako vy – stal se otcem, na ramenou mu leží mnohem větší zodpovědnost než doposud, váš vztah také prochází proměnou..

Dnešní doba naštěstí nabízí služby poporodních dul – žen, které vám během vašeho šestinedělí rády budou oporou, budou pečovat o vás i domácnost. Je pravdou, že oproti zapojení rodiny či kamarádek je to možnost finančně nákladnější, ale když s ní počítáte dopředu, můžete si finance na ni odkládat už během těhotenství, kdy byste si ji ideálně měla i vyhlédnout. Je to investice, která za to rozhodně stojí a která se vám v podobě spokojené rodiny vrátí.