Cyklická žena

Kdysi jsem brala hormonální antikoncepci, ale pak se mi začal převracet život vzhůru nohama a já jí řekla důrazné ne. Ženská síla a menstruace se pro mě staly důležitým tématem a Miranda Gray se svým Rudým měsícem objevenou Amerikou. Pak jsem otěhotněla a na cyklus si málem ani nevzpomněla, dokud se mi opět neobnovil..


Kniha Cyklická žena od Mirandy Gray

Fungování jeden týden v měsíci

Až po porodu jsem poznala plnou sílu svého cyklu. Jeden týden jsem fungovala bez problémů, druhý týden trpěla na ovulační bolesti (dříve jsem ani netušila, že něco takového existuje), třetí týden byla nesnesitelná, neustále si na něco stěžovala a neměla na nic náladu, čtvrtý týden bych nejraději ani nevstala z postele. Určitě mi dá každá maminka za pravdu, když řeknu, že to s malým dítětem není možné – člověk upozadí své potřeby, často naběhnou pravidelné kroužky..a je z toho velký kolotoč „musím“ a „musíme“.

Najít vlastní rytmus

Dříve či později se každá žena zastaví – vyčerpáním a frustrací, že nenaplňuje své představy o tom, jak by měla fungovat, jak by měla být neustále usměvavá, ochotná, milá, jen se rozkrájet pro druhé. Prostě být v pohodě, být neustále s dětmi..být ta dokonalá máma, která se s dětmi směje a lítá po venku, přestože by nejraději zalezla s knihou a teplým čajem do postele.

vysokých nárocích, které na sebe máme, jsem už psala. I ony jsou jedním z důvodů, proč si nedovolíme být takové, jaké zrovna jsme, a mnohdy si ani neuvědomujeme, že nejsme samy se sebou v souladu.

Na rozdíl od mužů jsme obdařeny měsíčním cyklem. Vše v přírodě je cyklické, jsou období vhodná pro rozkvět, pro dozrávání plodů, jejich sklízení, pro odpočinek. Jak by se asi cítil strom, kdyby se v zimě pokusil nahodit pupeny? Šlo by mu to? Nebo kdyby chtěla jabloň plodit jablka už na jaře? Uspěla by?

Kniha Cyklická žena od Mirandy Gray

Vhodná doba

Přesně o tom je kniha Cyklická žena od Mirandy Gray. Autorka měsíční cyklus ženy rozdělila na fáze a pro každou z nich vyzdvihuje činnosti a zaměření, které v ní jdou snáze než v jiných fázích. Není to o tom, že by jindy činnosti vykonávat nešly, pouze by vás stály více energie a úsilí. A s těmi jakožto mámy pořádně šetříme na naše děti a rodiny.

Jaké fáze to jsou?

  • Dynamická: předovulační fáze, vhodná pro duševní práci, strukturované myšlení, soustředění, fyzickou činnost.
  • Expresivní: doba kolem ovulace, čas pro komunikaci, empatii, podporu druhých a budování vztahů.
  • Kreativní: předmenstruační období, vhodné pro tvořivost, identifikování problémů a nalézání jejich řešení.
  • Reflektivní: menstruace, čas pro vnitřní zpracování věcí, pouštění starých záležitostí, nové nápady, odpočinek.

Kniha kromě detailního popisu jednotlivých fází cyklu obsahuje i cyklický měsíční plán, díky němuž může každá žena vysledovat, jak to má právě ona. Kniha je zaměřena tedy převážně prakticky.

Žít v souladu sama se sebou

Pokud jste žena, pravděpodobně nebudete spokojená do té doby, než si připustíte, že nemáte jen jednu autentickou tvář, ale že jich máte více. Když přestanete lpět na tom, abyste v průběhu měsíce byla pořád stejně výkonná, milá, altruistická, naslouchající a aktivní, neskutečně se vám uleví.

Poslouchat sama sebe a poznat svůj cyklus, to vám umožní lépe plánovat, abyste se nemusely neustále násilím do něčeho nutit.

Pokud se chcete o cyklu dozvědět více, kupte si knihu Cyklická žena od Mirandy Gray, nebo si ji půjčte z mé Otevřené knihovničky.