Svět bez stížností

Poslední dobou jsem se přistihla, že si neustále stěžuju – viděla jsem vždy to, co chybělo, bylo špatně nebo neúplně a vůbec neuměla ocenit ty pozitivní věci. Snad každý večer probíhal podobně: já muži něco vyčítala a on na to namítal: „Ty ale nevidíš to, co jsem udělal správně.“ Měl pravdu. Neviděla jsem.


Kniha Svět bez stížností

Posedlost dokonalostí

Když jsem se pak bavila s dalšími ženami-matkami, došlo mi, že jako matky jsme natolik pod společenským i vlastním tlakem týkajícím se toho, jak dokonale by mělo být uklizeno, navařeno, postaráno o děti, jak dokonalé bychom měly být my (ideálně stíhat domácnost, muže, péči o děti i o sebe a práci), že se to nedá unést – a často hledáme viníky, abychom si (nebo ostatním?) omluvily, proč to podle těch představ není („Zase jsi ty věci neuklidil na původní místo!“) O stěžování pro trumfování ani mluvit nechci („Ten můj nejenže neuklidil věci zpět, ale navíc…!“)

Musím přiznat, že sama jsem byla z toho soustředění se jen na nedostatky vyčerpaná, o partnerském vztahu ani nemluvě. Není tedy divu, že mne oslovila kniha Svět bez stížností se svou vizí a výzvou.

Já že si stěžuju? Ale kdeže!

Will Bowen ve své knize připomíná, že jediné trvalé změny jsou ty, které uděláme sami v sobě. Jeho představa světa, v němž se lidé neorientují na nedostatky a chyby, ale naopak jsou spokojení a štastní, vám může znít jako sci-fi, tak pokud nevěříte na „globální spokojenost“, začněte u té osobní, té vaší.

V knize se dozvíte, co je to vlastně stížnost, proč je tak destruktivní, proč si vlastně stěžujeme, jak komunikovat s lidmi, kteří si stěžují, aniž bychom je v tom podporovali (a nespadli do toho taky), a hlavně návody, které vám s nestěžováním si pomohou.

Nestěžovací výzva

Součástí knihy je nestěžovací náramek (pokud vám bude velký jako mně, dá se nahradit čímkoliv jiným) a 21denní výzva, k níž se přidalo přes 10 milionů lidí.

Nemyslete si, 21 dní bez stěžování se lehce zhoupne i na roční snažení. Hádejte, na jakém dni výzvy jsem po měsíci a půl já?

A co vy, přidáte se k nestěžovací výzvě? Ulehčete si ji koupí knihy, případně si ji půjčte z mé Otevřené knihovničky.