Poporodní nepohoda: Nedostatek energie

Období po porodu pro mne bylo velmi fyzicky náročné: největším výkonem pro mne bylo dojít si na záchod a zpátky do postele a po mytí nádobí jsem si připadala jako po výstupu na Praděd. Trvalo mi týden, než jsem si dala dohromady hraniční hodnoty železa během těhotenství a větší krevní ztrátu při porodu. Když jsem si tu věčnou slabost a třesavku dokázala zaškatulkovat jako anémii, hrozně se mi ulevilo. A co mi pomohlo?


Kopřiva

Červená řepa

Nemůžu říct s jistotou, co mi nejvíce pomohlo, protože jsem toho nakombinovala strašně moc, ale velkou roli v tom sehrálo každodenní pití šťávy z červené řepy. Osobně mi teda trvalo, než jsem překonala svůj školkový odpor, ale brzy se to vyplatilo. Ke šťávě jsem jedla i řepné chipsy.

Čaje

Nejznámnější bylinkou s vysokým obsahem železa je asi kopřiva. Po porodu jsem si dělala čaj, příště bych si dělala přímo vyživující bylinkový nálev. Kopřivový čaj jsem kombinovala s Rooibosem.

Železité mlsání

Pro dodání energie jsem kromě již zmíněných řepných chipsů mívala na nočním stolku misku s ořechy a sušeným ovocem, hlavně meruňkami a švestkami. Také pomáhá červené ovoce – borůvky, jahody, černý rybíz, ostružiny..

Hlavní jídla

K potravinám s největším množstvím železa patří vnitřnosti a luštěniny, ale to jsem na sobě nezkoušela..stejně tak brokolice, zelí a podobné nadýmavé potraviny, kterým jsem se bezprostředně po porodu vyhýbala.

Podpora vstřebávání

Jíst potraviny s vysokým obsahem železa je jedna věc, jestli se ale vstřebá, je věc druhá. Osobně jsem zvýšila příjem vitamínu C v přírodní formě a přidávala si do všech možných i nemožných jídel droždí.

Je spousta způsobů a potravin, jak si nedostatek železa zase doplnit. Co pomohlo vám?