Poporodní nepohoda: Porodní poranění

Prevence vzniku porodních poranění jsou různé: masáž hráze, nahřívání hráze při porodu či přikládání tamponu namočeném v kafi. Přesto se občas nezadaří a oslabená hráz se natrhne, případně dojde rovnou k jejímu nástřihu. Co může ulevit od bolesti a pomoci hojení?


zjizvená kůra stromu

První pomoc: ledové obklady

Na popud své porodní asistentky jsem měla v lednici sáček s mraženou zeleninou. Po zašití to byla první věc, která mi, zabalená v látkové pleně, pomohla. Dále to bylo neustálé větrání a chození do sprchy s vlažnou vodou místo na záchod.

K sezení se vychvaluje nafouknutý kruh na plavání, případně stočená osuška, ale jsem na sobě nevyzkoušela.

Podpora hojení

Existují tzv. šicí bylinky, směs jistrocelu, rozmarýnu a kořene kostivalu pomletá na prášek, ale sama s ní zkušenost nemám. Na vlastní kůži jsem vyzkoušela sedací koupele i vložky namočené v odvaru z dubové kůry, které jsem střídala se zasypáním zeleným jílem.

Nedávno se ke mne donesla kombinace hydrolátů helichrysum, levandule a gerania či růže, ale to jsem také neodzkoušela sama na sobě.

Nechte jizvy promluvit

Fyzickým zhojením ovšem péče o jizvy nekončí, i když to tak často v praxi bývá. I já se na tuto fázi teprve chystám, protože jsem se s poporodním tělem dlouho smiřovala a jizvy jsou promlčené téma.

Ale každý jizva má svůj příběh, své Něco, co musí vyjádřit, aby se mohla uvolnit. Aby nemusela kumulovat negativní pocity a postoje, které se často jen tak objevují mezi partnery. Ideální je k tomu péče jiné osoby, klidně partnera, která se vašim jizvám bude masáží věnovat, vhodný je ricinový olej.

Dopřejte si všechny fáze léčby. I po zahojení doporučuji citlivou péči, sama mám pozitivní zkušenost, ale ne bezprostředně poporodní, s intimním gelem FEMA od Nobilis Tilia.