Poporodní nepohoda: Chybějící opora

Rodila jsem přibližně rok poté, co jsem se přestěhovala do pro mne cizího města, dříve, než jsem si kolem sebe vytvořila skupinu lidí, ideálně žen, na které se mohu obrátit. Rodinu jsem měla přes 300 km daleko a většinu šestinedělí pocit, že nechci žádné návštěvy, dokud se my jako nová rodina nesžijeme. Přesto mi chyběla opora, žena, která by se mnou prostě jen tak byla – i pro manžela bylo rodičovství velkou změnou, se kterou se vyrovnával po svém.


Opora

Všechno je v pořádku

Po porodu jsem měla rozsáhlé porodní poranění, nebyla jsem schopná stát delší dobu na nohou, kojení mi nešlo. Byla jsem unavená, vyčerpaná, nejistá..a nejvíce by mi v tu dobu pomohlo, kdyby mi někdo s upřímnou důvěrou, kterou bych z něj cítila, řekl, že je všechno v pořádku, že se nemám čeho bát, připomněl mi, že jsem byla na dítě naladěná celé těhotenství a není důvod, abych nebyla ani nyní. Naopak jsem měla pocit, že mě pocit nejistoty a selhání sžírá zaživa a nebyl nikdo, kdo by ho mohl utišit.

Zvýšené vnímání po porodu

Žena je po porodu automaticky otevřená, aby mohla vnímat potřeby svého dítěte, ale to ji také činí velmi zranitelnou, jako by vydanou napospas, svému okolí. Často slyší a vnímá i to, co osoby kolem ní nevyřkly, je proto nezbytně nutné kolem ní vytvořit bezpečné, milující a hlavně přijímající prostředí, které ji nesoudí a ve kterém se cítí dobře. Spíše jí naslouchat než mluvit. Pomoci jí naladit se na sebe a na dítě a pocítit ten pocit, že všechno je v pořádku.

I muž potřebuje oporu

Rodičovství je silným zásahem i do života muže, na němž najednou leží mnohem větší zodpovědnost nejen hmotného zajištění nově vzniklé rodiny. Má svá očekávání, představy, pochyby. Když vidí svou ženu, která jeho představám nedostává, snadno v ní ztratí důvěru a vyvstanou mu nové strachy a pochyby.

Chtít po muži, aby zvládl svou novou roli, a ve stejný okamžik aby byl bezmeznou oporou své ženě, je nadlidský požadavek. I z tohoto důvodu je potřeba, aby žena měla někoho jiného, na koho se může obrátit – porodní asistentku, poporodní dulu, podobně laděnou kamarádku..Hlavně nechtít vše zvládnout sama s mužem.