Pomoc po porodu: poporodní dula

Poslední dobou se často setkávám s příspěvky šestinedělek, které jsou uštvané, nic nestíhají, hledají hlídání pro starší děti, paní na úklid, někoho, kdo by jim uvařil, potřebují poradit s kojením, s nošením..Hledají tolik osob, a přitom by jim stačila jedna jediná: poporodní dula.


Foto poporodní dula

Když se řekne poporodní dula, většina žen si představí psychickou podporu po porodu, mají představu osoby, které mohou povyprávět svůj porodní příběh, sdílet s ní své aktuální rozpoložení, zatímco jim ona uvaří bylinkový čaj a případně jim namasíruje bříško. Mají ji spojenou s rozmazlováním, komfortem, který si mnohdy nemohou či nechtějí dovolit. Málokterou ženu napadne, že poporodní dula jí ráda umyje nádobí či pověsí prádlo, aby se mohla v klidu věnovat miminku.

Poporodní dula – přesně to, co je potřeba

Když jsem jela poprvé k novopečené mamince, cestou jsem se stavila do lékárny pro přebalovací podložky, o které mne požádala. Přivezla jsem jí potraviny, z nichž si některé nechala, jiné s díky vrátila. Povídaly jsme si o tom, jak se jí daří, jak se daří miminku a celé jejich rodině. Mezitím jsme si uvařily čaj. Brzy přišel čas kojení, během kterého jsem odešla do vedlejšího pokoje a pověsila prádlo. Povídaly jsme si o porodu, zatímco jsme připravovaly oběd pro maminku. Dělaly jsme přesně to, co bylo zrovna potřeba, aby byla maminka co nejvíce v klidu. A to často není jen poslouchání porodního příběhu a masírování bříška. S čím vám tedy může poporodní dula pomoci?

Domácnost

Mnoho žen kolem sebe potřebuje harmonické prostředí, v němž se cítí dobře, aby se mohly plně naladit na miminko. Každá poporodní dula to moc dobře ví – proto často automaticky pomůže s domácností – s úklidem, vynesením odpadu, umytím nádobí, praním, žehlením..Prostě s tím, co má na očích a o co ji žena požádá.

Vaření

Není problém po domluvě donést uvařené jídlo, případně ho v domácnosti ženy uvařit. Zajít na nákup, zpracovat potraviny. Klidně uvařit pro celou rodinu, aby žena nemusela řešit jídlo pro svého muže. Navařit do zásoby a dát jídlo zamrazit..

Zabavení dětí

Pokud maminka ze všeho nejvíce potřebuje klid, může poporodní dula vzít její děti ven, aby si mohla odpočinout úplně sama, nebo si užít přítomnosti jen s miminkem.

Poradkyně s kojením, nošením, bezplenkovkou..

Většina poporodních dul dokáže poradit s kojením, ukázat, jak uvázat miminko do šátku, sdílet zkušenosti s bezplenkovou komunikační metodou, s péčí o dítě..

A v neposlední řadě – relax

K těm praktickým věcem, které jsem uvedla výše, vám poporodní dula může dopřát i ten poporodní wellness – masáže, bylinkové čaje a koupele, ukázat, jak si podvazovat bříško. Některé poporodní duly vám mohou pomoci více se sžít s novou rolí matky a provést vás poporodními rituály, například rituálem zavinování kostí.

Pokud jste tedy váhaly, zda po porodu investovat do paní na hlídání, paní na úklid, nebo zda si udělat radost masáží, je poporodní dula přesně ta osoba, kterou hledáte. A určitě zjistíte, že ji máte blíž, než byste si myslely.

Zde se můžete podívat, co vám nabízím já.