Klučičí svět

„Mami, já chci mladšího brášku,“ slýchávala ode mě často během mého dospívání má maminka. Tenkrát jsem chtěla někoho, s kým budu moct lozit po stromech, učit ho šermovat a hrát s ním Dračí doupě. S kým budu moct chodit na několikadenní výlety a spát pod širákem. Sice jsem nosila dlouhé sukně a tancovala, ale více mě bavilo objevovat ten klučičí svět .

Klučičí dovednosti

Stát se ženou

A pak jsem o pár let později tlumočila setkání s peruánským šamanem a tím odstartovala maraton sebepoznávání sebe sama. Dozvídala jsem se o cykličnosti, mužsko-ženské polaritě a celkově o ženství. Začala jsem pracovat s tím, co jsem dříve uměla a co mi bylo blízké, a konečně pomalu dospívala.

Když mi začaly tikat biologické hodiny a já pomýšlela na děti, pomalu jsem se dostávala z fáze „nechci dceru, nevydržela bych, kdyby byla stejná jako já“ do fáze „bylo by super s dcerou sdílet a prožívat to, co jsem objevila“.

Stát se matkou syna

Po letech se mi narodil syn. A s ním se ve mne odehrála bouře emocí a myšlenek, z nichž ta nejdominantnější byla: „Pro něj nebudu nejdůležitější já, ale jeho táta.“

A za ní následovala hned další, s podtónem paniky: „Co vlastně kluk potřebuje? Co mu můžu dát já, abych ale nezradila svou znovuobjevenou ženskou stránku?“

A když se rozbouřené vlny uklidnily, bylo mi jasné, že otázkou není, co potřebuje syn, ale co potřebuju já. A tak začal můj druhý maraton poznávání sebe sama, svých potřeb, otevření nových témat..a hledání harmonie mezi mými a synovými potřebami.

Návod na kluky

Zatímco jsem se zaměřila sama na sebe, zjistila jsem, že jsem nebyla jediná, která řešila toto téma, a nedávno vznikl e-book Návod na kluky aneb Jak nechat kluky vyrůst a zůstat ženou. Jeho autorka Katka Venzarová je úžasná žena – matka tří kluků, která inspiruje matky synů, jak jim dopřát to, co potřebují, a zároveň jim předat i něco ze svého ženství. Její e-book jsem zhltla během dvou večerů a našla jsem v něm přesně to, co mé „ustrašené matkovské Já“ potřebovalo – ucelené informace o vývoji kluků, jejich potřebách, a hlavně – inspiraci, co jim můžu předat já jako žena.

Katka je můj poslední objev a jsem za to moc ráda – její přístup k cyklům přírody a výchově je mi velmi blízký. Určitě na ni mrkněte, osloví i matky dívek, přesvědčte se samy 🙂