Poporodní péče a jak si ji můžeš dopřát i ty

Péče v šestinedělí nemusí být závislá na tom, zda si zaplatíš služby poporodní duly. Poporodní péče je jednoduchá, nezabere moc času, ale rozhodně je účinná. Jak se můžeš v šestinedělí sama opečovat?

Základem je péče o bříško

Stavebním kamenem poporodní péče je opečovat bříško, které je po devíti měsících najednou prázdné a vrací se do „původního stavu“. Nezbytným pomocníkem je šátek na podvazování bříška, který slouží oslabenému středu těla i jako opora, a zároveň mu dodává zpátky pocit tepla.

Druhou klíčovou věcí je masáž bříška. Ta se dá provádět různými způsoby, jemně vlastními dlaněmi, nebo pomocí pomůcek – pěnových míčků, ježečků či bylinných měšců.

Tip: Láká tě masáž bylinnými měšci, která kombinuje teplo, vůni, dotek a sílu bylinek? Návod, jak si je vyrobit a jak je využít najdeš v e-booku Šestinedělní wellness, který je jen do konce května za předprodejní cenu (v hodnotě dvou návštěv v kavárně). 

Tělo potřebuje dodat teplo

Porodem dochází k otevření těla, a to nejen těla fyzického, ale i toho energetického. Přirozeně mu tedy odchází teplo, které je mu potřeba dodávat. A to v různých formách: podvazováním bříška, teplou stravou, teplými bylinnými nápoji, vůněmi.

Skvělou možností je ženská bylinná napářka, která je kouzelná svou kombinací vůní bylin, tepla, které jde přesně tam, kam je potřeba, a svými podpůrnými účinky k hojení poranění a čištění těla. I proto se s ní ale musí v šestinedělí zacházet opatrně.

Jak může poporodní péče vypadat v praxi?

Ráno si můžeš dát na snídani teplou kaši – já ve svém šestinedělí milovala kaši z pohanky a rýžového mléka, s chia a konopnými semínky, medem a ořechy. Během dne můžeš pít bylinné čaje a nálevy, což ti může pomoci i v rozjezdu laktace. Když se budeš chystat být delší dobu na nohou (tedy nepůjde o cestu na záchod, do sprchy a zpátky do postele k miminku), tak si bříško podvážeš šátkem. A odpoledne nebo večer si věnuješ deset minut pro masáž bříška.

Je to jednoduché a více než čas poporodní péče vyžaduje to, ať na ni myslíme a skutečně ji provádíme v praxi.

 

Chtěla by ses po porodu opečovat, ale přijde ti to složité? Nevíš, jaký šátek na podvazování bříška koupit, jak jej vázat, jak provádět masáž bříška, jaké vůně jsou pro období šestinedělí vhodné, abys neublížila miminku? Nabízím ti vše na jednom místě bez hodinového googlení a procházení diskuzí: v e-booku Šestinedělní wellness najdeš pouze praktické tipy, návody a recepty pro období šestinedělí, které jako poporodní dula využívám i ve své praxi. A do konce května můžeš mít vše jen za hubičku.