Bylinky na podporu kojení

Jste prvorodička a řešíte už v těhotenství, co si máte preventivně pořídit na podporu laktace? Nebo jste vícerodička, které první kojení nevyšlo podle představ a tentokrát byste to chtěla jinak? kojení

Dnešní doba slibuje tolik všeléků na podporu laktace

Určitě jste o nich už slyšely v různých maminkovských diskuzích: kojící čaje, kapsle pískavice řecké seno a benediktu lékařského, nebo kombinace pískavice, benediktu a moringy v jedné kapsli, které se ale berou ve vysokých dávkách. Nebo třeba zázračná homeopatika, která spoustě ženám pomohla?

V diskuzích najdete spoustu chvály (kromě stížností na cenu výrobků), ale málokdo vám řekne i negativa těchto výrobků. Pojďme se na ně podívat spolu, ať se můžete skutečně informovaně rozhodnout, jakou cestou chcete jít.

Bylinky na podporu laktace: pískavice a benedikt

Tyto dvě bylinky jsou doporučovány mnoha laktačními poradkyněmi v kapslích za vysokého užívání (často 3 tablety třikrát denně, tedy 9 tablet za den – záleží na výrobci a procesu výroby).

Jako benefit se uvádí zvýšení laktace, skoro okamžité nalití prsou a zvýšení toku mléka. Často se tedy indikují při tzv. bojkotech kojení. Kromě toho, že ne každé tělo na ně takto reaguje (existují ženy, které po užití kapslí nepocítily žádný rozdíl), nesou s sebou i další účinky na organismus. Jaké?

Pískavice ovlivňuje vůni ženského těla, a jak napovídá i její název (a ženy to o sobě často tvrdí samy), během užívání tělo ženy smrdí po seně. Když vezmeme v potaz, jak citlivý čich novorozená miminka mají a do jakého těsného kontaktu při kojení s ženou přicházejí, v některých případech se kojení zkomplikuje ještě touto skutečností. Jednoduše jim maminka nevoní.

Další nezanedbatelnou skutečností je, že v dávkování, které ženy běžně užívají, se jedná o předávkování, a tělo na byliny tímto způsobem také reaguje – snaží se je co nejrychleji z těla vypudit pryč trávicí soustavou. Nejedna žena potvrdila křečovité bolesti břicha a průjmy u sebe i u miminka. S tím může souviset i skutečnost, že miminka jsou na byliny často alergická a skutečně je po nich více bolí bříško, což se upraví ihned, kdy se byliny vysadí.

V neposlední řadě na kapslích vzniká psychická závislost, kdy se je žena bojí vysadit, jelikož se bojí, že laktace bez nich poklesne.

Jak je to s homeopatiky?

Osobně mám s konstituční homeopatií jen ty nejlepší zkušenosti. Pomohla mi třikrát v situacích, kdy už jsem si nevěděla rady. Ovšem – jednalo se o homeopatii na míru, kdy se mnou homeopatka konzultovala můj aktuální stav a měla mne před sebou.

Riziko obecně doporučovaných homeopatik na podporu kojení tkví v tom, že nemusí pomoci každé ženě, jelikož každá žena má důvod slabší laktace někde jinde. Abychom měly konkrétní příklad: Marušku nejvíce ovlivňuje stres kolem nedostavěného domu, Danuška zase trpí na hormonální nerovnováhu a Kristýnka je po porodu natolik fyzicky zesláblá, že první potřebuje tělo pořádně vyživit. Ale neexistují jedna homeopatika, která účinkují na stres, hormonální nerovnováhu a fyzickou slabost.

Zatímco tedy jedné z nich skutečně pomůžou, dalším dvěma ne a ještě jim můžou rozhodit psychiku a způsobit jim vážnou psychickou dysbalanci (úzkostné a panické stavy, deprese) i několik měsíců po dobrání, takže je těžké si tyto stavy s homeopatiky spojit.

A samozřejmě tady opět hrozí psychická závislost, kdy může mít žena pocit, že bez homeopatik kojit nedokáže.

A co teda ty kojící čaje?

Jako benefit kojících čajů vnímám především to, že žena do sebe dostává teplé tekutiny a myslí na pitný režim. Za mne by ale mohla pít jakýkoliv jiný čaj, klidně ovocný.

Nevýhodou kojících čajů je ale to, že obsahují fenykl, který mnoha miminkům paradoxně způsobuje bolesti bříška.

Pokud tedy u miminka vypozorujete bolesti bříška a budete pít kojící čaje, zkuste je vynechat a sledujte, zda se situace nezlepší.

Příroda by nás nenechala nekojit

Ženské tělo se celé těhotenství připravuje na kojení. Už do porodnice přijíždíme s kolostrem, které je pro novorozené miminko to nejcennější. A díky těhotenství a porodu se v těle vytváří takový hormonální koktejl, který proces kojení umožňuje.

Samozřejmě, v dnešní době je tento proces mnohdy narušen a hormonální koktejl se nevytvoří tak, jak by bylo potřeba. Ale pokud mu pomůžeme zvenčí (bylinkami, homeopatiky či jinak), nebude mít tělo možnost se to samo naučit. Proto je maximálně důležité věnovat si čas na přípravu na kojení a nespoléhat pouze na rady v porodnici. A hlavně, naplánovat si šestinedělí a péči o sebe tak, abyste podpořily své tělo v této úžasné schopnosti.

Ve dnech 1.-4.7.2023 využijte akci 1+1 na online kurz Láskojení a připravte se na šestinedělí a kojení s kamarádkou. Kupte kurz jednou a získáte do něj přístup obě se všemi jeho bonusy, včetně individuální konzultace pro každou zvlášť. Stačí napsat do poznámky v objednávce KAMARÁDKA.