Kojení s kloboučky

Silikonové kloboučky jsou instantním řešením na řadu potíží při kojení: často vyřeší nepřisávající se miminko, bolest při kojení či kojení s ragádami. Většinou je v porodnici automaticky dostanou ženy s plochými či vpáčenými bradavkami. Ale málokdy se k nim ženy dozví i ta negativa, které s sebou kojení s kloboučky nese:

kojeni

  • kojení je s nimi pro miminko náročnější, trvá tedy obvykle déle, jelikož miminko přes ně vypije méně, než by vypilo bez nich;
  • ne vždy s nimi miminko vypije potřebné množství mléka, což může přinést: 1. nepřibírající miminko (a začarovaný kruh dokrmů), nebo 2. časté retence a záněty prsu;
  • kojení je s nimi jiné (jiný tvar, materiál, teplota), takže miminko se odmítá přisát k prsu bez nich;
  • ne vždy ideálně padnou, takže mohou způsobovat oděrky a bolestivé kojení zase jinak;
  • žena se dostává do stresových situací, kdy se musí starat o údržbu kloboučků, a také je vždy musí mít po ruce, pro případ, že se miminko bude chtít nakojit.

Když se tedy žena rozhoduje, zda kloboučky využít, je dobré se podívat na obě strany mince, na tu dobrou, i na tu špatnou.

Odnaučit totiž miminko kojení s kloboučky často není nejjednodušší záležitostí. Obvykle se začnou přes kloboučky kojit první dny svého života, jsou tedy pro ně přirozenou součástí (včetně toho pomalého toku a materiálu), takže se k samotné bradavce často nechtějí ani přiblížit. Navíc díky svému tvaru, díky kterému se miminku samy dotknou horního patra (a nemusí je tedy nasát, tak, jako by muselo nasát bradavku), učí miminko jinému stylu přisátí, a ono si pak u bradavky neví rady.

Ale samozřejmě existují cesty, jak se kloboučků zbavit, jen jsou náročnější pro ženu i pro miminko a je k nim potřeba pořádná podpora okolí a laktační poradkyně, která vás tím provede.

Navíc…

  • jak na nepřisávající se miminko
  • co s bolestivým kojením
  • kojení s plochými a vpáčenými bradavkami

…tomu všemu se věnuji ve svém online kurzu Láskojení a je tedy zbytečné s kloboučky vůbec začínat, když to jde i bez nich. Jen je potřeba mít ty správné informace a podporu.