Půl roku s Cyklickou jógou

..aneb Jak jsem se naučila najít si čas sama na sebe. Když jsem se začala znovu zajímat o svou cykličnost po porodu, narážela jsem dost na dvě věci. Za prvé na to, že jsem nebyla schopná se každý den zaposlouchat a zjistit, jak to zrovna mám; a za druhé na to, že jsem prostě potřebovala nějaké vedení. A zrovna když jsem zvažovala pravidelné rozvržení času na sebe, narazila jsem na online kurz Cyklické jógy pro čtyři bohyně v tobě.


půl roku s cyklickou jógou

Rozvržení kurzu Cyklické jógy

Kurz je rozdělen do čtyř částí podle měsíčního cyklu, jeho autorka Alice Mičunek doporučuje začít s ním v dynamické fázi, tedy po menstruaci, kdy máme plno energie a elánu do nových věcí.

Každá fáze obsahuje podrobný výčet, k čemu je ideální ji využít, a co naopak bude trochu drhnout – samozřejmě je to jen obecný souhrn, každá to můžeme mít trochu jinak. Následují praktické úkoly, kterým se můžeme věnovat, spousta otázek k zamyšlení, vizualizace, relaxace, dechová cvičení a samozřejmě vhodná jógová sestava vytvořená pro danou fázi.

Kromě hlavního e-booku je součástí i praktický sešit, který obsah e-booku rozšiřuje a díky něj se můžeme dostat k sobě ještě rychleji a hlouběji.

Mé začátky s Cyklickou jógou

Mé začátky nebyly vůbec jednoduché. Podle doporučení jsem čekala na vhodnou fázi, ale pak jsem během menstruace měla velmi intenzivní touhu po času na sebe, a vlastně jsem nevěděla, co s ním. Zcela intuitivně jsem si pustila jógovou sestavu pro danou fázi a hrozně jsem si to užila. A tak jsem se do toho vlastně pustila.

Ze začátku mi to hrozně drhlo, protože jsem nebyla schopná najít si na kurz pravidelně čas. Kupodivu vždycky bylo něco důležitějšího, než si sednout sama se sebou a pořádně se protáhnout – když děti spí, vždycky je potřeba poklidit, uvařit, udělat nutné věci, které s nimi člověk nestihne..O otázkách k zamyšlení a dalších tipech pro konkrétní fáze ani nemluvě.

S podzimem přišla ta ideální doba ponoření se do sebe, takže mi krásně nahrál na naladění na kurz. A mně se ten čas na sebe a touha po protažení a zahloubání se do sebe vytvářel sám.

Proč zrovna půl roku

Po půl roce, během kterého jsem se začala kurzu víceméně pravidelně věnovat, i když přiznávám, že jsou období, kdy se mu věnuji méně a kdy více, můžu zhodnotit přínos, který pro mě má.

  • Naučila jsem se pravidelně věnovat čas sama sobě – ne domácnosti, úkolům, které je potřeba udělat či zařídit, ale opravdu sobě.
  • Dokážu více naslouchat svým potřebám, které mívám se synem často přehlušené a je pro mne těžké si je uvědomit, protože jsem více napojená na něj, než na sebe.
  • Víceméně pravidelně si dopřávám cvičení a protažení a dostávám se díky tomu více do těla. A toho si začínám cenit zatím ze všeho nejvíce – jakožto člověk, který je skoro neustále na někoho napojený nebo přesycený vjemy z okolí.
  • Udělala jsem si ze cvičení příjemný rituál i s vůněmi, hudbou..takže to má pro mou psychiku ještě větší přínos.

Pokud i na vás kurz Cyklické jógy volá, určitě neváhejte – ze začátku se mu možná nebudete věnovat na sto procent a budete často vynechávat, ale dříve či později se s ním naučíte pracovat. Vlastně už jen ten pocit, že se mu můžete kdykoliv věnovat a vracet se k němu, je skvělý. Alička je skvělá a provází jím citlivě a přesně tak, jak je potřeba, uvidíte, že si ji taky zamilujete.